Waar moet je op letten bij het kopen van een vlinderdas?

De vlinderdas wordt steeds populairder. Het dragen van een stropdas is niet langer vanzelfsprekend en steeds vaker kijkt men naar alternatieven, zoals de vlinderdas. Met een vlinderdas onderscheid je je namelijk van anderen.

Drie soorten vlinderdassen
Het is goed om vooraf te bepalen wat voor soort vlinderdas je wil aanschaffen. Er zijn namelijk drie soorten vlinderdassen: de originele vlinderdas, de voorgestrikte vlinderdas en de clip-on vlinderdas. De originele vlinderdas moet je zelf knopen. Deze is zeer geliefd bij de doorgewinterde drager omdat het extra karakter geeft. In het begin kan het strikken lastig zijn, maar oefening baart kunst. Bovendien is het onmogelijk om een perfect symmetrische vlinderdas te strikken, maar dit geeft het accessoire extra charme. De voorgestrikte vlinderdas dankt zijn naam aan het feit dat de vlinderdas al gestrikt is. Deze hoef je alleen nog maar rondom je nek te bevestigen. Een grappig feitje is dat deze vlinderstrik eigenlijk niet geschikt is voor formele gelegenheden omdat de voorgestrikte das er te perfect uitziet. De clip-on vlinderdas wordt bevestigd met behulp van een klipsysteem. Dit type is het minst aan te raden omdat duidelijk te zien is dat het geen echte vlinderdas betreft.

Kleur
De vlinderdas is een stuk kleiner dan de stropdas. Daarom heb je ook meer vrijheid in het kiezen van een kleur en motief, omdat het minder effect heeft. Bedenk dus vooral wat jij uit wil stralen. Wil je opvallen? Kies dan voor een opvallende kleur of patroon. Hou je meer van de rustige look? Ga dan voor bijvoorbeeld donkerblauw of grijs.

Materiaal
Je kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals polyester, katoen, wol en zijde. Polyester is aantrekkelijk vanwege de prijs en makkelijk te onderhouden. Zijde zorgt voor een luxe uitstraling maar is duurder en moeilijker te onderhouden dan een vlinderstrik van polyester. Katoenen dassen zijn kwalitatief goed en hebben een aantrekkelijke prijs. Vlinderdassen van wol zie je niet zo vaak maar het geeft je outfit wel een warm effect.

Dont’s
Wil je je aan de etiquette houden, is het verboden om zomaar een effen witte of effen zwarte vlinderdas te dragen. Dit is alleen toegestaan bij white tie en black tie gelegenheden.